نقش روی در جیره غذایی و عملکرد تولیدمثلی ماهی قزل آلا

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی شهید مطهری یاسوج،مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

2 مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی شهید مطهری یاسوج

3 مرکز تحقیقات شیلات یاسوج

چکیده

مواد معدنی به عنوان یکی از مهمترین اجزاء جیره غذایی آبزیان، در فعالیت‌های حیاتی از جمله شکل‌گیری استخوان، نگهداری سیستم کلوییدی، تنظیم تعادل اسید-باز، عملکرد ترکیبات فعال زیستی از جمله هورمون‌ها و آنزیم‌ها و عملکرد تولید مثلی و سلامت مهم می‌باشند. عنصر روی، نقش مهمی در بسیاری از فعالیت‌های زیستی موجودات زنده بازی می‌کند و به عنوان عنصر کمیاب ضروری یا ریز مغذی تعریف می‌شود. این عنصر معدنی برای رشد و متابولیسم، بهبود زخم‌ها و عملکرد سیستم ایمنی، تولید مثل و مهار رادیکال‌های آزاد اکسیژن در حیوانات ضروری می‌باشد. نقش روی در ساختمان پروتئین‌ها نیز شناخته شده است و تعداد زیادی آنزیم به این عنصر جهت انجام فعالیت‌های خود نیاز دارند. افزودن عناصر ریزمغذی از جمله روی به جیره غذایی گونه‌های مختلف آبزیان در بسیاری از عملکرد‌های آبزیان از جمله رشد، تولید مثل و سوخت و ساز بسیار تأثیرگذار می‌باشد. این اثرات می تواند شامل تغییرات گسترده بر میزان لقاح و بازماندگی و رشد نتاج حاصل باشد. این مطالعه به بررسی استفاده از ریزمغذی روی در جیره غذایی و عملکرد تولیدمثلی آبزیان پرداخته است. بر اساس مرور مطالعات انجام شده مشخص می گردد که میزان بهینه عنصر روی در آبزیان مهمی همچون ماهی قزل آلای رنگین کمان، میگوی دراز آب شیرین و ماهی حوض به ترتیب 60، 10-60 و60 میلی گرم در هر کیلو گرم جیره می باشد. بر این اساس توجه به تامین مقدار مورد نیاز این عنصر بوسیله مکمل های معدنی مناسب در جیره های غذایی آبزیان بسیار ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه‌ها