اهمیت سموم قارچی در صنعت پرورش میگو

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران- رئیس پژوهشکده

2 مسئول بخش بهداشت و بیماریهای میگو پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران

چکیده

قارچ‌ها بر روی مواد غذایی گوناگون از جمله غلات (در حال رشد یا ذخیره شده) توانایی رشد دارند. نکته بسیار مهم از منظر دامپزشکی توانایی این میکروارگانیسم‌ها در تولید سموم قارچی است که برای انسان و بسیاری از گونه‌های جانوری سمّی هستند. مسمومیت‌های قارچی، عفونت محسوب نمی‌شوند بلکه مسمومیت‌های حاد یا مزمنی هستند که توسط متابولیت‌های تولید شده توسط برخی از قارچها تولید می‌شوند. چند گونه قارچ ممکن است توانایی تولید یک سمّ خاص را داشته باشند یا این امکان وجود دارد که یک سویه توانایی تولید چندسمّ قارچی را داشته باشد.اکثر مواد مورد استفاده در خوراک دام، طیور و آبزیان، به خصوص آنهایی که از بنادر وارد کشور می‌شوند مانند ذرت، جو، پودر ماهی و غیره، هنگام حمل، نگه‌داری و توزیع، ممکن است بواسطه رشد عوامل قارچی در این مواد غذایی، حاوی سموم قارچی شوند. با توجه به خصوصیات زیستی میگو، صنعت پرورش میگو در مناطقی قابل اجرا است که شرایط آب و هوایی از نظر رطوبت و دما برای رشد گونه‌های آفلاتوکسین‌زایآسپرجیلوس مانند آسپرجیلوس فلاووس  و آسپرجیلوس پارازیتیکوس ، بسیار مطلوب و مهیا می‌باشد. با توجه به عدم دسترسی به برق در برخی از سایت‌های پرورش میگو و عدم امکان مهیا کردن شرایط محیطی مناسب، مواد غذایی مورد استفاده برای تغذیه میگوهای پرورشی، در شرایطی انبار و نگهداری می‌شوند که برای رشد قارچ‌های نامبرده و تولید سموم قارچی، مناسب است.

کلیدواژه‌ها