پژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923تنوع و تغییرات رنگ آب در استخرهای پرورشی48127739FAفاطمه محسنی زادهکارشناس ارشد بوم شناسی/ پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایرانمهناز ربانیهاموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایرانJournal Article20221012آب در آبزیپروری، به عنوان مکانی جهت تولید و حفظ زنجیره غذایی است و نقش مهمی در حفظ اکسیژن محلول، ایفا میکند. ازاینرو، مدیریت آن حائز اهمیت است. بررسی کیفیت آب ورودی و پساب آبزیپروری، میبایست مطابق با نوع محصول پرورشی و سطح استانداردهای مربوطه باشد. بطور مشخص در مدیریت استخر، یکی از پارامترهای عینی که توسط پرورشدهندگان میگو بکار گرفته میشود، رنگ آب میباشد. رنگ آب تحت تاثیر عوامل مختلف زیستی و غیر زیستی، از جمله رشد، تکثیر و مرگ جلبکها تغییر میکند. تعییر رنگ آب، گاه نشانهای از شرایط نامطلوب است. آب نامطلوب در محیط پرورش آبزی، به عنوان یک عامل جدی استرس، زمینه ساز بروز بیماری میباشد. با توجه به اثرات انواع مختلف رنگ آب در اکوسیستم استخرهای پرورشی، ایجاد رنگ مناسب و حفظ ثبات آن ضروری است. در مقاله حاضر به رنگ آب در استخرهای آبزیپروری، به عنوان عامل کلیدی در مدیریت کیفیت آب، پرداخته شده است.<br /> <br /> https://scj.areeo.ac.ir/article_127739_31081c32e41bd2ae63ff8d91d50e4686.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923صید میگو به روش ترال : نگاهی دقیق تر به تأثیرات آن برسلامت اکوسیستم دریایی913127738FAپگاه قشلاقیگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.مسلم دلیریگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.Journal Article20221012صید میگو به روش ترال یکی از موثرترین و متداول ترین ابزار صید در جهان می باشد. از آنجا که استفاده ازتور ترال در آبهای مناطق گرمسیری متداول است و یکی از ویژگیهای این مناطق، تنوع زیستی بالا در مقام مقایسه با مناطق معتدله است، این روش صید به دلیل خصوصیت عملیاتی غیرانتخابی آن، باعث برهمزدن توازن زیست توده، تنوع و غنای موجودات زنده میشود<strong>. </strong>علاوه بر این، شواهد زیادی نشان میدهد که تور ترال میگو به دلیل درصد بالای صید ضمنی، اثرات منفی نامطلوبی بر <strong>زیستگاههای آبزیان</strong> می گذارد. اطلاعات کمی در مورد تأثیرات ترال میگو بر اکوسیستم دریا بخصوص بستر مناطق ساحلی وجود دارد. در این مقاله، مطالعات منتشر شده در مورد اثرات ترال میگو بر محیط زیست دریایی و تنوع زیستی بررسی شده و اثرات مستقیم و غیرمستقیم صید میگو-ترال بر ساختار زیستگاه مورد بحث قرار گرفته است و در نهایت، توصیههایی جهت دستیابی به صید پایدار، کاهش صید ضمنی و مدیریت بهینه اکوسیستم دریایی تحت فاشر صید ترال ذکر می گردد.<br /><strong> </strong>https://scj.areeo.ac.ir/article_127738_9505ca02b14093a1f4e4df449a4d364e.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923ضوابط و معیارهای مدیریت پرورش میگو-محل و موقعیت، زمین و تاسیسات1419127735FAفریبرز احتشامیموسسه علوم تحقیقات شیلاتی کشورعقیل دشتیان نسبپژوهشکده میگوی کشور- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20211109پرورش میگو در ایران در استانهای ساحلی جنوب و سواحل منطقه گمیشان استان گلستان در حال انجام است و با توجه به سودآوری این صنعت هرساله بر میزان سطح کشت افزوده میشود. کسب موفقیت و به سرانجام رساندن دوره پرورش میگو با توجه به مجتمع بودن و همجواری مزارع و استفاده از کانالهای آبرسان و خروجی مشترک وابسته به رعایت اصول بهداشتی و ایمنی زیستی تمامی پرورشدهندگان هر مجتمع و حتی در مقیاس وسیعتر استان مربوطه و کشور هست. این مقاله قصد دارد تا به بررسی موارد فوق پرداخته و ضمن تهیه یک گزارش کامل از ضوابط و معیارهای پرورش میگو از آغاز تا برداشت میگو به تفاوتهای استانی نیز پرداخته و در مواردی که لازم باشد این ضوابط و معیارها را مطابق با نیاز استانی مطرح نماید. برای تدوین این ضوابط از بررسی های منابع علمی مرتبط از قبیل جستجوی کتابخانه ، اینترنتی مقالات و مجلات علمی استفاده شده است . همچنین استاندارد های ملی سازمان های دولتی نظیر سازمان دامپزشکی کشور و سازمان شیلات ایران مورد استفاده قرار گرفت.https://scj.areeo.ac.ir/article_127735_763c0e8f5843ae1785d7d3d080979275.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923راهکارهای اصلاح نژاد و تولید لاینهای مقاوم به بیماری در میگوی سفید غربی2030127742FAرضا پسندیدهاستادیار پژوهشی، پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، بوشهر، ایران0000-0003-3002-8605محمد خلیل پذیراستادیار پژوهشی، پژوهشکده میگوی کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، بوشهر، ایران0000-0002-9800-7176مجید پسندیدهگروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران، ایرانعقیل دشتیان نسبرئیس پژوهشکده میگوی کشورJournal Article20210718رسیدن به اهداف توسعه آبزی پروری پایدار در کشور، مستلزم استفاده از جمعیتهای متنوع ژنتیکی و عاری از بیماری و پرورش میگوهای اصلاح نژاد شده با رعایت موارد امنیت زیستی است. امروزه بیماریها و همهگیری ناشی از آنها به عنوان اساسیترین مشکل در سیستمهای پرورش متراکم میگو، مورد توجه قرار گرفتهاند. از آنجا که مقابله با عوامل بیماریزا، ریشهکنی و یا کنترل آنها در شرایط پرورشی دشوار است، لذا اصلاح نژاد انتخابی میگو به منظور تولید لاینهای مقاوم در برابر عوامل بیماریزا، میتواند یک گزینه مناسب برای کنترل بیماری باشد. دو ویروس سندرم لکه سفید (WSSV) و سندرم تورآ (TSV) بیشترین خسارات اقتصادی را بر صنعت پرورش میگو داشتهاند، بنابراین اصلاحگران میگو بیشتر تلاش خود را برای تولید لاینهای مقاوم در برابر آنها متمرکز نمودهاند. محققان توانستهاند مقاومت در برابر ویروس سندرم تورآ را با موفقیت بهبود بخشند. با این حال، به دلیل وراثت پذیری خیلی پایین صفت مقاومت به ویروس سندروم لکه سفید، افزایش بازماندگی به آن دشوارتر بوده است. اخیراً تحقیقات امیدوارکنندهتری به منظور تولید لاینهای مقاوم به ویروس سندروم لکه سفید گزارش شده است. در کنار انتخاب فنوتیپی، استفاده از روشهای انتخاب ژنوتیپی نظیر ردیابی ژنهای بزرگ اثر برای مقاومت در جمعیت و انتخاب به کمک نشانگر (MAS) میتوانند راهکارهای موثری جهت تولید لاینهای مقاوم در برابر عوامل بیماریزا به ویژه ویروس سندروم لکه سفید باشند. لذا هدف از این مقاله، آشنایی با مفاهیم پایهای اصلاح نژاد در میگو و نیز مرور برنامههای بهبود ژنتیکی جهت تولید لاینهای مقاوم به بیماری در میگوی سفید غربی (وانامی) است.https://scj.areeo.ac.ir/article_127742_088281d75b9174c090b58c862a2f6a2d.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923آمادهسازی گام به گام استخرهای خاکی پرورش میگو Step-by-step preparation of earthen shrimp ponds3137127736FAحمید منصف کسمائیکارشناس مسئول گروه تخصصی شیلات و آبزیان موسسه آموزش و ترویج کشاورزی /سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیسهیل علینژادعضو هیات علمی و رییس گروه تخصصی شیلات و آبزیان موسسه آموزش و ترویج کشاورزی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20220109در سیستمهای مختلف پرورش میگو در استخرهای خاکی، بهبود شرایط استخر در شروع فعالیت برای اولین بار پس از احداث و نیز بعد از برداشت محصول برای ادامه تولید در دورههای بعد از اهمیت بالایی برخوردار است. آمادهسازی بموقع مزارع پرورش در زمینه امکانات، تاسیسات و آب مناسب مورد نیاز مطابق با استانداردها و دستورالعملهای معتبر از مهمترین عواملی است که دستیابی به محصولی سالم با کمیت و کیفیت مطلوب را تضمین میکند. الگوی آمادهسازی رایج بکار رفته در مزارع پرورش میگوی ایران شامل تخلیه آب استخر، خشک کردن بستر، خارج کردن خاک سیاه و بقایای باقیمانده از دوره قبلی پرورش، نمونهبرداری از خاک کف استخر، شخم زدن و تسطیح بستر استخر، آهکپاشی، نصب کتواکها و تجهیزات خروجی، فیلتراسیون و آبگیری میباشد. بدلیل وابستگی بچهمیگوها بویژه در اوایل دوره پرورش به تغذیه از غذای طبیعی (پلانکتونها) و نیز ویژگی رفتاری کفزی بودن این سختپوست، فراهم کردن آب مناسب مطابق با خصوصیات فیزیکی و شیمیایی (اکسیژن محلول، pH، شوری، میزان ذرات معلق در آب و .......) مورد نیاز برای رشد پلانکتونها و در دامنه مطلوب برای زیست میگوها ضروری است. بدیهی است بدلیل اثرات متقابل و انکار ناپذیر آب و خاک در استخرهای پرورش، آمادهسازی بهینه بستر و دیوارههای استخر و ترمیم و بازسازی آن در پایان هر دوره تولید میگو پتانسیل تولید پایدار محصول طی سالیان متوالی را تقویت خواهد کرد.https://scj.areeo.ac.ir/article_127736_a8ad614d2572f66a818598692153c95c.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923مطالعات بیولوژیک انجام شده در زیستگاه های مصنوعی استان بوشهر3844127737FAآرش حق شناسمسوول بخش بوم شناسی پژوهشکده میگوی کشورJournal Article20220213ایجاد زیستگاه مصنوعی در سرتاسر جهان عموماً با اهداف امکان افزایش و بازسازی ذخایر و حفاظت از مناطق خاص زیستی انجام می شود. این مطالعه حاضر به هدف اندازه گیری پارامترهای زیستی زیستگاه مصنوعی منگف و مقایسه آن با نقطه شاهد به مدت 2 سال(8 فصل) انجام شد.<br />تنوع گونههای فیتوپلانکتونی شناسایی شده در زیستگاه منگف در دوره مطالعه بالغ بر 65 گونه مختلف بود. در زیستگاه شاهد نیز جمعا 57 گونه مورد شناسایی قرار گرفت. <br />کمترین میزان فصلی کلروفیل آ برابر 3.94میلیگرم در لیتر و بیشترین مقدار آن برابر 9.94 میلیگرم در لیتر بدست آمد. <br />تنوع آرایه ها(Taxon) زئوپلانکتونی در زیستگاه منگف و شاهد آن طی دوره مطالعه بالغ بر 26 نوع تاکسون مختلف زئوپلانکتونی بود. زیر شاخه سخت پوستان(Crustacean) در تمام ماه های نمونه برداری هم در زیستگاه منگف و هم در شاهد آن حضور بیشتری داشتند. تعداد ماکروبنتوزهای شمارش شده در زیستگاه از شاهد بیشتر است. این امر را می توان به تاثیر ایجاد زیستگاه و بهبود شرایط زیستی در رسوبات زیستگاه نسبت به رسوبات منطقه شاهد نسبت داد. دربین گروه های کفزی دوکپه ای ها(Bivalvia)، شکم پایان(Gastropoda) و ده پایان(Decapoda) به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بودند. در بین سازه های مورد استفاده در زیستگاه منگف، سازهReef ball نسبت به دیگر سازه ها ترجیح داده می شود. انجام مطالعات پایشی به هدف ارزیابی عملکرد زیستگاههای مصنوعی نیز توصیه میگردد، تا بدینوسیله این فعالیت قابل ترویج و گسترش به دیگر آبهای سرزمینی گردد.https://scj.areeo.ac.ir/article_127737_62dbc41fc3fd813542a4fdc3c584c894.pdfپژوهشکده میگوی کشورمجله ترویجی میگو و سخت پوستان2538-290X6120210923توسعه مزارع پرورش میگو با تکیه بر سیستمهای پرورش4550127733FAمهرناز بنی اعمامعضو هیات علمی موسسه پژوهش های برنامه ریزی0000-0002-5776-3629Journal Article20220710پرورش میگو یک فعالیت کشاورزی مهم و پایدار در صنعت آبزیپروری است که میتواند نقش مهمی در امنیت غذایی و تامین غذا ایفا کند. مزارع پرورش میگو در جهان و باید روشهای آموزشی و ترویجی با تکیه بر مسائل زیست محیطی به بهره برداران و صیادان صورت گیرد. همچنین میزان سطح تحصیلات، مساحت مزارع پرورش، آشنا بودن صیادان با دانش زیست محیطی، از اصلیترین روشهای ترویج پرورش میگو هستند. طبق آمار پیش بینی شده از سـازمان ملـل تـا سـال 2050، جمعیـت جهان به 9 میلیارد نفر خواهد رسید و تولید غذا برای ایـن تعـداد جمعیـت نیـاز بـه 50٪ افـزایش بهـره وری و اسـتفاده از منـابع جدیـد دارد. بنـابراین تأمین بیشتر مواد غذایی با استفاده کمتر از منابع مانند زمـین، آب و سوخت برای تغذیـه جمعیـت رو بـه رشـد در چـارچوب تغییـرات کمتـر آب و هـوایی و پایـداری، یـک چـالش عمـده محسوب میشود و از بین غذاهای دریایی پرورش میگو در جهان و برنامهریزی میزان افزایش تولید آن نقش مهمی در تامین غذای جهان دارد و هدف از این پژوهش اجرایی نمودن روشهای آموزشی -ترویجی در مزارع پرورش میگو برای بهره برداران و صیادان و اثرات آن محیط زیست است که میتواند نقش مهمی در تولید میگو با سودآوری بالا برای پرورش دهندگان داشته باشد.https://scj.areeo.ac.ir/article_127733_a10e319d3de4bff464027f348ef0990d.pdf