ORIGINAL_ARTICLE
ایمنی زیستی درکارگاههای تکثیر میگو جهت نگهداری مولدین عاری از بیماری (SPF) ، با هدف تولید پست لارو با سلامت بالا در استان هرمزگان
چکیده پرورش میگو از فعالیت های اصلی آبزی پروری در جنوب کشور و بخصوص استان هرمزگان است. تولید پایدار میگو مستلزم استفاده از پست الروهایی با کیفیت مناسب است. با توجه به شیوع برخی بیماری ها بخصوص بیماری ویروسی لکه سفید در ایران، اهمیت استفاده از پست الروهای عاری از بیماری بیش از پیش مورد توجه است. تامین پست الروهای با سالمت باال نیازمند دسترسی به مولدین عاری از بیماری )SPF ) است. هم اکنون مراکز بسیاری در دنیا اقدام به تهیه پست الروهای عاری از بیماری می کنند. واردات و نگهداری مولدین از دیگر کشورها نیازمند استفاده از مراکز اختصاصی تکثیر و نگهداری مولدین در طی دوره مولد سازی و تخم گیری است، در غیر اینصورت برنامه های استفاده از مولدین عاری از بیماری کارایی نخواهد داشت از این رو در این مقاله سعی شده است الزامات مراکز تکثیر برای نگهداری مولدین SPF در مراکز تکثیر در استان هرمزگان تشریح گردد. این الزامات شامل انتخاب محل مناسب، مولدین، آب دریا، پرسنل و تغذیه می باشد.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121901_22c7af2959b44f9aae195299b8ee000a.pdf
2020-02-20
4
9
میگوی پاسفید
مولدین
عاری از بیماری
کارگاه تکثیر
استان هرمزگان
محمدرضا
زاهدی
zahedi_persica@yahoo.com
1
کارشناس بخش آبزی پروری - .پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
LEAD_AUTHOR
حجت اله
فروغی فرد
fourooghifard@yahoo.com
2
عضو هیات علمی /پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
کیومرث
روحانی قادیکلائی
aquaculture2011@gmail.com
3
رئیس بخش آبزیپروری -پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
سجاد
پورمظفر
sajjad5550@gmail.com
4
عضو هئیت علمی/مرکز تحقیقات نرمتنان خلیج فارس ، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی.بندرلنگه
AUTHOR
مریم معزی
معزی
maryammoezzi360@yahoo.com
5
کارشناس بخش آبزی پروری - .پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
عبدالرسول
دریایی
info@hpf.ir
6
معاونت آبزی پروری، اداره کل شیلات هرمزگان
AUTHOR
سیده یلدا
بنی اسماعیلی
yalda.baniesmaily@gmail.com
7
کارشناس ارشد آبزی پروری شرکت جامعه سازان ساحل جنوب
AUTHOR
سعید
مغفوری سرکمی
s.maghfoori@gmail.com
8
کارشناس ارشد آبزی پروری شرکت جامعه سازان ساحل جنوب
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
پرورش متراکم میگو در سیستم بیوفلاک
امروزه توجه به سیستمهای آبزیپروری متراکم به دلیل افزایش سوددهی، امکان اجرای ایمنی زیستی و کاهش آسیبهای زیستمحیطی در حال افزایش است. یکی از سیستمهایی که به طور نسبی سودآوری قابل قبولی دارد و هزینههای تولید را کاهش میدهد، فناوری بیوفلاک است. فناوری بیوفلاک میتواند اهداف آبزی پروری پایدار را با استفاده از سیستم بدون تعویض آب دنبال کند. این فناوری به عنوان یک روش جایگزین مؤثر که قادر است اثرات زیست محیطی را کاهش داده و از ورود عامل بیماری جلوگیری نماید، پیشنهاد شده است. این مطالعه به بررسی استفاده از سیستم بیوفلاک برای تولید متراکم میگو و جنبههای مختلف این سیستم نوین پرداخته است. در سیستم بیوفلاک، غلظت آمونیاک و نیتریت به طور مؤثری کنترل شده و این امر موجب حفظ سطوح آمونیاک و نیتریت در محدوده قابل قبول برای پرورش میگو حتی در تراکمهای بالای ذخیرهسازی میگردد. منابع کربنی مثل سلولز، نشاسته، آرد گندم، ملاس و ... به سیستم بیوفلاک اضافه میشوند. منابع کربوهیدرات اضافه شده به ستون آب در تودهسازی زیستی مؤثر هستند. با اضافه کردن منبع کربنی به استخر، باکتریها نیتروژن غیرآلی آب را مصرف نموده و توده میکروبی (بیوفلاک) تولید میشود که میتواند به عنوان غذا مورد استفاده میگوهای پرورشی قرار گیرد. به نظر میرسد که این سیستم برای پرورش میگو در آبهای غیرمتعارف داخلی و دور از ساحل مناسب میباشد اما اجرایی شدن این سیستم در جنوب کشور، مستلزم مطالعه پایلوت میباشد که همکاری سازمان شیلات، محققین آبزیپروری و پرورش دهندگان میگو را میطلبد.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121903_8bf054907d9927ac472e15ede5a15b4e.pdf
2020-02-20
10
17
فناوری بیوفلاک
تراکم
میگو
رشد
کیفیت آب
مهدی
نادری کوشک
mahdi.naderi67@yahoo.com
1
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، خوزستان، ایران
LEAD_AUTHOR
بابک
قائدنیا
babak.ghaednia@gmail.com
2
معاونت برنامه ریزی و پشتیبانی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
AUTHOR
اکبر
عباس زاده
abas1351@gmail.com
3
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
افزایش سودآوری اقتصادی پرورش میگو با استفاده از پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها، میکروب های زندهای هستند که اثرات سودمندی بر روی میزبان داشته و با تغییر جمعیت میکروبی به سمت میکروب های مفید، باعث بهبود راندمان استفاده از مواد مغذی، افزایش ارزش تغذیهای خوراکها، افزایش ایمنی در مقابل بیماریها و بهبود کیفیت محیط اطراف میزبان و در نتیجه افزایش سود آوری اقتصادی در فرایند پرورش میگو میگردند. از جمله نقش های پروبیوتیک ها در آبزی پروری، کاهش ضریب تبدیل غذایی و افزایش بازماندگی است. هر عاملی که بتواند سبب کاهش هزینه ها و افزایش سودآوری در آبزی پروری شود، مورد پذیرش جامعه آبزی پرور قرار خواهد گرفت. بیشترین هزینه هایی که پرورش میگو در بر خواهد داشت به ترتیب شامل غذا به میزان 60 الی 70 درصد و تامین لارو حدود10 الی 15 درصد میباشد که در مجموع حدود 70 الی85 درصد کل هزینههای عملیات پرورش را شامل میشود. از این رو در این مقاله اثرات اقتصادی استفاده از دوز صحیح پروبیوتک در پرورش میگو مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121905_ca4b705a8de451f6680aa449370b77b5.pdf
2020-02-20
18
24
پروبیوتیک
ضریب تبدیل غذایی
بازماندگی
میگو
سود آوری
وحید
یگانه
v.yeganeh@gmail.com
1
رئیس ایستگاه شغاب- پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
LEAD_AUTHOR
علی
قوام پور
alighawam@yahoo.com
2
سرپرست بخش آبزی پروری - پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
قاسم
غریبی
pgfrcgharibi@gmail.com
3
پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
سمیرا
مبارکی
samira.mobaraki@gmail.com
4
کارشناس آبزی پروری-پپژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اهمیت مطالعات آسیب شناسی در تشخیص بیماریهای میگو
چکیده بدیهی است در هنگام بروز یک بیماری در میگو، تغییراتی در بافتهای مختلف بدن ایجاد میشود که در واقع مطالعه همین تغییرات مبنا و اساس پاتولوژی را تشکیل میدهد. بافت شناسی به عنوان یک ابزار تشخیص، بیماری را معلوم میکند ولی باید کلیه اطالعات محیطی و بهداشتی به دست آمده یک جا جمع شود تا تصویر کاملتری از بیماری ارائه شود. هر چند از تکنیکهای تشخیصی سریع شبیه روش مولکولی PCR که بسیار حساس و اختصاصی است برای تشخیص یک عامل بیماریزا استفاده میگردد، ولی معموال در این روش با استفاده از یک بافت مشخص میتوان سایر عوامل بیماریزا را شناسایی نمود. لیکن بدون آماده سازی مناسب اولیه و تهیه مقاطع آسیب شناسی بررسی ضایعات ناشی از عوامل بیماریزا بر روی اندامکهای داخل سلول، تشخیص قطعا با مشکل روبرو خواهد بود. تکنیک بکار رفته در این روش بر اساس مطالعه و شناسایی اختالالت عملکردی و تغییرات ساختاری بافت ها میباشد که بر اساس عوامل ظاهری و آرایش سلول ها در ساختار طبیعی یک بافت نوع بیماری تشخیص داده میشود. بنابراین بهترین روش برای تأئید تشخیص عوامل بیماریزای باکتریایی و ویروسی تکنیک تشخیصی آسیب شناسی است که امروزه از آن به عنوان یک روش تائیدهی طالئی )test Golden )نام برده میشود.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121906_219b0605c7aa9d11b48b4e56e9bc3d10.pdf
2020-02-20
25
27
میگو
آسیب شناسی
عوامل بیماریزا
تشخیص
محمد علی
نظاری
ma.nazari89@gmail.com
1
مدیر فنی آزمایشگاه آسیب شناسی -پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
محمد خلیل
پذیر
dr.pazir@gmail.com
2
مسئول بخش بهداشت و بیماری ها .پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
وحید
یگانه
v.yeganeh@gmail.com
3
رئیس ایستگاه شغاب .سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران، پژوهشکده میگوی کشور- بوشهر
AUTHOR
اشکان
اژدری
a_arzhan@yahoo.com
4
رئیس مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور-چابهار
AUTHOR
احترام
محمدی
em.mohammadi@yahoo.com
5
کارشناس بهداشت و بیماری های .پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اصول و روش صحیح نمونه برداری در مزارع پرورش میگو
انجام صحیح و دقیق نمونه برداری دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد. رعایت ننمودن اصول مناسب در هنگام نمونه برداری میتواند سبب گمراهی فرد ارزیابی کننده و ارائه راهکارهای نامناسب گردد نظر به اهمیت این موضوع در صنعت و دانش آبزی پروری نوشتار پیش رو سعی در معرفی و توضیح روشهای تهیه نمونه های آب و رسوب برای بررسی موجودات زنده و همچنین دیگر سنجه )Parameter )های آنها و همچنین معرفی تجهیزات معمول برای انجام نمونه برداری دارد.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121916_df74f263d751b15a2c6191e9d1676239.pdf
2020-02-20
28
31
نمونه برداری
اکولوژیک
پرورش میگو
آرش
حق شناس
haghshenas.arash@gmail.com
1
مسوول بخش بوم شناسی پژوهشکده میگوی کشور
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات EHP (Enterocytozoon Hepatopenaei)بر میگوی پا سفید(Penaeus vannamei) و روشهای کنترل و پیشگیری از بروز بیماری در مزارع پرورش میگو
پرورش میگو یکی از محورهای مهم فعالیت های شیلاتی در جنوب کشور و بخصوص استان هرمزگان بوده و این روند باعث اشتغال زایی بالایی در استان هرمزگان که رتبه اول تولید در سال 1397 را داشته خواهد گردید .مطالعات نشان داده که مهمترین چالش پیش روی صنعت پرورش میگو در دنیا بحث بیماری های میگوی پرورشی است. اهمیت و شناخت اولیه برخی از مهمترین بیماری هایی که موجب کاهش تولید در دنیا شده است از ضروریات دانش آبزی پروان در مزارع پرورش میگو است. انگل درون سلولی hepatopenaei Enterocytozoon ( (EHPیکی از مهمترین بیماری هایی است که آبزی پروان را دچار مشکل کرده و باعث کاهش زیادی در تولید بسیاری از مناطق جنوب شرق آسیا در سالهای اخیر شده است. حضور این انگل که از خانواده قارچ ها می باشد در بسیاری از گونه های تجاری میگو و همچنین میگوی پا سفید گزارش شده است. این انگل دلیل اصلی کاهش میزان رشد در میگوها بوده و با مختل کردن فرایند هضم وجذب در بدن ، میگوها ضعیف و مستعد به انواع بیماری ها می گردند. این انگل از طریق خوراکی ، آب و سایر میگوها به راحتی منتقل شده و حتی در شرایط بستر استخرها به دلیل دیواره مقاوم ایجاد شده در اسپور تا یکسال قابلیت زنده مانی دارند. بهترین راهکارهای کاهش میزان اسپور در استخرها ، مدیریت مناسب پرورش ، تهیه لاروهای عاری از این بیماری و آماده سازی مناسب استخر عنوان شده است. در این مقاله روشهای انتقال ، درگیری و شناسایی این بیماری به اختصار بیان گردد.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121909_75157ee82bb2de71ea47fc1d72969024.pdf
2020-02-20
32
36
وانامی
EHP
بیماری
هرمزگان
محمدرضا
زاهدی
zahedi_persica@yahoo.com
1
کارشناس بخش آبزی پروری - .پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
LEAD_AUTHOR
عبدالرسول
دریایی
dr.daryaee@yahoo.com
2
معاونت آبزی پروری، اداره کل شیلات هرمزگان
AUTHOR
مریم
معزی
maryammoezzi1360@yahoo.com
3
کارشناس بخش آبزی پروری - .پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
حجت اله
فروغی فرد
fourooghifard@yahoo.com
4
عضو هیات علمی /پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
عیسی
عبدالعلیان
abdolalian_1969@yahoo.com
5
کارشناس بخش آبزیپروری
AUTHOR
کیومرث
روحانی قادیکلایی
roohani2001ir@yahoo.com
6
رئیس بخش آبزیپروری -پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بندرعباس
AUTHOR
سجاد
پور مظفر
sajjad5550@gmail.com
7
عضو هئیت علمی/مرکز تحقیقات نرمتنان خلیج فارس ، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی. بندر لنگه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
پیشگیری از بروز بیماری در میگو با استفاده از مکملهای خوراکی
نگرش افزایش تولید منجر به استفاده از سامانههای متراکم پرورش گردیده است. رشد، سلامت و تولید مثل میگو و سایر آبزیان در سامانههای متراکم پرورش، در درجه اول به دسترسی آنها به میزان کافی مواد مغذی مورد نیاز جهت انجام فعالیتهای فیزیولوژیک، چه از لحاظ کمیت و چه از لحاظ کیفیت وابسته است، بنابراین استفاده از غذای کامل منجر به تحقق اهداف تولیدی در سیستم میگردد. امروزه دامنه وسیعی از مکملهای خوراکی در غذای آبزیان وجود دارد. این مواد نقش مهمی در افزایش بهرهوری خوراک، کاهش ضریب تبدیل غذایی و نگهداری وضعیت ظاهری جیره غذایی بر عهده دارند. مکملهای خوراکی ممکن است هم بصورت مواد مغذی یا غیر مغذی و هم به روش مستقیم یا غیرمستقیم در آبزیان مورد استفاده قرار میگیرند. استفاده از این مواد منجر به بهبود کیفیت فیزیکی و شیمیایی جیره غذایی و حفظ محیط آبزی میشود. ویژگی عملکردی انواع مکملهای خوراکی با نقش آنتیاکسیدانی، امولسیون کنندگی، تثبیت کنندگی، اتصال دهندگی، محرک بودن، جاذبه، پیش برندگی رشد، القا کنندگی پوست اندازی، آنتی بیوتیکی، پروبیوتیکی، پری بیوتیکی و ضد میکروبی در منابع بسیاری گزارش گردیده است. در این مقاله سعی در معرفی و ارائه نتایج مطالعه شده توسط محققین در استفاده از اسیدهای صفراوی به عنوان یکی از مکملهای غذایی جدید معرفی شده به صنعت آبزی پروری میگو شده است.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121917_919f0e63ef7d7a4d818a112950367f76.pdf
2020-02-20
37
42
مکمل غذایی
اسیدهای صفراوی
بیماری
میگو
محمد خلیل
پذیر
dr.pazir@gmail.com
1
مسئول بخش بهداشت و بیماری ها .پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
LEAD_AUTHOR
اشکان
اژدری
a_arzhan@yahoo.com
2
رئیس مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور-چابهار. موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
AUTHOR
احترام
محمدی
em.mohammadi@yahoo.com
3
کارشناس بهداشت و بیماری های .پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
محمد علی
نظاری
ma.nazari89@gmail.com
4
مدیر فنی آزمایشگاه آسیب شناسی -پژوهشکده میگوی کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران.
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
آرتمیا و نقش آن در انتقال عوامل بیماری زا
آرتمیا به عنوان یک محصول پربازده و استراتژیک کشاورزی به دلیل مقاومت زیاد در برابر شوری آب نقش مهمی در وضعیت اجتماعی اقتصادی اهالی مناطق خشک و نیمه خشک دارای آب نامتعارف شور دارد. با وجود اینکه آرتمیا زیرساخت صنعت آبزی پروری محسوب شده و نقش کلیدی در تغذیه ماهیان دریایی، ماهیان خاویاری، میگو و سایر آبزیان به ویژه در مراحل حساس لاروی و همچنین قابلیت غنی سازی و انتقال دارو و واکسن به آبزیان را دارد، می تواند در انتقال عوامل بیماری زای ویروسی (ویروس نکروز عضلانی، ویروس بیماری لکه سفید، ویروس نوداویروس ماکروبراکیوم روزنبرگی و ویروس بسیار ریز، ویروس های نکروز عفونی پانکراس و نوداویروس)، باکتریایی (ایکولای، سالمونلا تیفی، سالمونلا پاراتیفی، شیگلا، ویبریو، استافیلوکوکوس، میکروکوکوس) و انگلی (سستودها، کرم های نواری) به آبزیان و پرندگانی که از آن تغذیه می کنند، دخالت داشته باشد و خسارات سنگین به صنعت آبزی پروری وارد سازدکه در این مقاله مورد بحث قرار می گیرد.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121910_9c5316b42d413841a0f907268ac72261.pdf
2020-02-20
49
43
آرتمیا
انتقال
عوامل بیماری زا
مسعود
صیدگر
seidgar21007@yahoo.com
1
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
LEAD_AUTHOR
علی
نکوئی فرد
dr.nekuiefard@gmail.com
2
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه، ایران
AUTHOR
فریدون
محبی
mohebbi44@gmail.com
3
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه، ایران
AUTHOR
بیژن
مصطفی زاده
b.most46@gmail.com
4
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه، ایران
AUTHOR
ژاله
علیزاده اوصالو
alizadeh.zhaleh@yahoo.com
5
مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ویژگی های تشخیصی میگوهای خانواده پنائیده و افتراق جنس پنئوس از جنس های مشتق شده از آن
با توجه به اهمیت خانواده پنائیده در صنعت میگوی جهان و ایران و تغییرات زیادی که به ویژه جنس پنئوس از نظر رده بندی در طی زمان متحمل شده و سایر جنس های این گروه جانوری از آن منشعب گردیدند، هدف از تحقیق پیش رو معرفی ویژگی های تشخیصی میگوهای پنائید و افتراق جنس پنئوس از جنس های مشتق شده از آن می باشد. مهمترین ویژگی های تشخیصی و وجوه تمایز ریخت شناختی مورد استفاده برای افتراق خانواده پنائیده از سایر خانواده های آبشش منشعب، تفاوت های موجود در روستروم، پایه چشمی، کاراپاس، پاهای قدم زن، پاهای شناگر، تلسون و بندهای شکمی هستند. خصوصیات روستروم (تعداد خارها) و تلیکوم (وضعیت صفحات جانبی) به عنوان مبنایی برای افتراق جنس های Penaeus، Melicertus، Metapenaeus ، Fenneropenaeus، Litopenaeus، Marsupenaeus و Farfantepenaeus از جنس اصلی قرار گرفتند که البته مطالعات ملکولی (mt-DNA) نیز این تقسیم بندی را تائید نموده است. گرچه تفاوت های بین گونه ای معمولا در حد اندازه ی بیشینه به تفکیک جنسیت و ترکیب رنگی بدن افراد است. در آبهای جنوب ایران 7 گونه میگوی وحشی شامل ببری سبز، موزی، سفید هندی، دم قرمز، ژاپنی، سفید سرتیز و خنجری مورد صید و بهره برداری و در صنعت آبزی پروری کشور نیز 3 گونه میگو شامل سفید هندی، پاسفید غربی و ببری سیاه مورد تکثیر و پرورش قرار می گیرند.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121911_2d9176ad4deea8990ce9250ad8167143.pdf
2020-02-20
50
58
میگوهای پنائید
جنس پنئوس
ویژگی های تشخیصی
آبزی پروری
صید و بهره برداری
نیما
شیری
nimashiry@yahoo.com
1
دانش آموخته دکتری تخصصی بهداشت آبزیان، بخش علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
LEAD_AUTHOR
خدیجه
خوشنودی فر
khoshnoodifar.nm@gmail.com
2
دانش آموخته کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایر
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
دوکفه ایهای: مروری بر زیست شناسی
دو کفه ایها نرمتنانی با صدف دو قسمتی هستند که بطور وسیع در اقیانوسها ، دریاها ، دریاچه ها ، رودخانه ها و حتی جویبارها یافت میشوند اما در آبهای شور پراکنش بیشتری دارند. این موجودات در سواحل کم عمق دریاها روی رسوبات بصورت کفزی زندگی میکنند. بدن دو کفهایها بطور کامل در درون دو کفه صدف قرار گرفته است که ساختمان آن بستگی زیادی به نحوه زندگی، محل سکونت، عمق و خواص رسوباتی که در آنها زندگی می کنند یا به آنها میچسبند یا آنها را حفر مینمایند، دارد. دوکفهایها منبع غذایی برای بسیاری از جوامع بشر بوده و نقش مهمی در صنایع شیلاتی بسیاری از کشورها بازی میکنند. همچنین از این گروه در ساخت زیورآلات و صنایع مرواریدی نیز استفاده میشود. صدف اویستر را در جاده و خیابان سازی و همچنین به منظور تامین عنصر کلسیم در جیرهی غذایی ماکیان قرار میدهند. در بعضی نواحی، از صدف دوکفهایهای آب شیرین در صنعت تکمه سازی استفاده میشود.
https://scj.areeo.ac.ir/article_121914_198357e2cff0feadba741f164413175f.pdf
2020-02-20
59
65
نرمتنان
دوکفهای
زیست شناسی
خلیح فارس
شیرین
حامدی
shirin.hamedi@gmail.com
1
دانشگاه خلیج فارس پژوهشکده خلیج فارس
AUTHOR
وحید
مرشدی
v.morshedi@gmail.com
2
دانشگاه خلیج فارس، پژوهشکده خلیج فارس
LEAD_AUTHOR
مریم
عضدی
mary.azodi@gmail.com
3
دانشگاه خلیج فارس، پژوهشکده خلیج فارس
AUTHOR