@article { author = {عبدالحی, حسینعلی}, title = {تکثیر و پرورش میگو در ایران و چشم انداز آینده صنعت}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {4-8}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {صنعت آبزی‌پروری به یکی از مهمترین بخش‌های تولید غذا و تأمین پروتئین و ایجاد امنیت غذایی مورد نیاز جامعه تبدیل شده است. صنعت تکثیر و پرورش میگو از اواخر دهه60 در ایران آغاز گردید و طی سه دهه اخیر همزمان با رشد و توسعه این حرفه در عرصه جهانی از توسعه چشمگیری برخوردار بوده است. وجود اراضی ساحلی مستعدپرورش میگو در جنوب و شمال کشور و قیمت مناسب میگوی پرورشی در بازار جهانی و مزیت های نسبی باعث شده تا توجه مسئولین و مقامات کشور را به توسعه این حرفه همگام با توسعه جهانی جلب نماید.در ابتداء تکثیر و پرورش میگو با گونه هایی نظیر میگوی ببری سیاه، میگوی ببری سبز، میگوی سفید هندی آغاز گردید، ولیکن از سال 1383 به بعد، جهت افزایش میزان بهره وری و بواسطه توجیه اقتصادی بیشتر تولید، سیاست سازمان شیلات ایران بر تغییر گونه پرورشی به میگوی پا سفید غربی قرار گرفت. در سال 2017 طبق آمار سازمان خواربار جهانی- فائو ایران موفق به کسب رتبه چهاردهم تولید کنندگان میگو در جهان را داراست و در سال 1397 موفق به تولید بیش از 47859 تن میگوی پرورشی پاسفید غربی گردید. یکی دیگر از مباحث بسیار مهم و مورد توجه در صنعت آبزی پروری دنیا و کشور، موضوع امنیت زیستی و اجرای دقیق دستورالعمل های بهداشتی و فنی تولید میگو می باشد، که به واسطه آن از بروز و شیوع بیماری خطرناک در کشور، منطقه و جهان پیشگیری نمود.   کلمات کلیدی: ایران ، آبزی پروری ، میگو، پاسفید غربی، امنیت زیستی}, keywords = {ایران,آبزی پروری,میگو,پاسفید غربی,امنیت زیستی}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121602.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121602_ad3e0b8acda177455c35232e698be32d.pdf} } @article { author = {اژدری, اشکان and پذیر, محمد خلیل and قوام پور, علی and اژدهاکش, چنگیز}, title = {تکثیر گونه های زینتی میگو به عنوان یک فعالیت نوین اشتغالزا}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {9-12}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {نظارت های بین المللی بر عدم صید گونه های زینتی وحشی از دریا و آسیب به ذخایر طبیعی، توسعه فعالیت تکثیر مصنوعی را در میگو های زینتی نیز افزایش داده است. همچنین بعضی از گونه های میگوی های زینتی مصطلح به میگو های پاک کننده به عنوان یک کنترل کننده زیستی انگل های خارجی در آبزی پروری مطرح هستند. در پرورش ماهیان دریایی در قفس از ماهیان زینتی به عنوان کنترل کننده زیستی انگل های خارجی استفاده می شود اما گزارش های موجود مبنی بر عدم امکان تولید انبوه ماهیان تمیز کننده به روش تکثیر مصنوعی و از طرفی حساس بودن آن ها به بعضی انگل ها و بیماریهای ماهی پرورشی، باعث شده است نگاه ها به سمت استفاده از میگوهای زینتی معطوف شود که براحتی در شرایط مصنوعی قابل تکثیر و تولید انبوه هستند و از طرفی بیماری مشترک با ماهی پرورشی ندارند. بنابراین پرداختن به موضوع تکثیر میگوی زینتی با توجه به توسعه پرورش ماهیان دریایی بویژه در سیستم پرورش در قفس به عنوان یک ضرورت معرفی می شود. بنابراین تحقیق در خصوص انتخاب گونه مناسب و تامین مولد به عنوان اولویت به مراکز تحقیقاتی دانشگاهی و اجرایی پیشنهاد می گردد که در ادامه با ترویج بیوتکنیک کار به مردم این فعالیت علاوه بر تامین میگوی مورد نیاز بخش آبزی پروری ماهیان دریایی، به عنوان یک شغل جدید در بازار آبزیان زینتی و آکواریومی کشور معرفی شود.}, keywords = {آبزیان زینتی,تکثیر,میگوی تمیز کننده,بیماری انگلی و پرورش در قفس}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121511.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121511_60164ef39e09cc80767194b67338c67c.pdf} } @article { author = {دشتیان نسب, عقیل}, title = {قاتل خاموش در مزارع پرورش میگو را بشناسیم}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {13-17}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {اکثر پرورش دهندگان میگو تجربه از دست دادن حداقل 10 درصد محصول خود در هر دوره پرورش را دارند و این موضوع مورد پذیرش همگان واقع شده است و به صورت یک اصل پذیرفته شده برای پرورش دهندگان در بسیاری از کشورهای پرورش دهنده میگو است بنابراین اکثر پرورش دهندگان کوششی برای یافتن دلیل یا دلایل واقعی تلفات و مدیریت آن نمی کنند. با یک تخمین ساده می توان بیان کرد که این نمونه تلفات در سرتاسر جهان بیش از 400 هزارتن (تولید 4 میلیون تنی میگوی پرورشی در جهان) و در ایران حداقل 3000 تن تولید میگو (10 درصد تولید میگوی کشور در سال 1396) می باشد که ارزش اقتصادی این خسارت میلیون ها دلار خواهد بود، علاوه بر آن با مدیریت صحیح و پیشگیری از این میزان خسارت می توان موجب ایجاد صدها شغل در صنعت میگو شد، این قاتل خاموش گاز H2S تولید شده در بستر استخرهای خاکی پرورش میگو است که با مدیریت پیشگیرانه، شامل برداشت خاک سیاه بستر استخرهای خاکی و هوادهی مناسب و یا درمان در مواقع بروز بوسیله پرمنگنات پتاسیم قابل مدیریت خواهد بود، این مقاله سعی در بیان روشهای شناسایی، دلایل بروز و راههای کنترل خسارت ناشی از آن خواهد بود.}, keywords = {تلفات,قاتل خاموش,پرورش میگو}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121606.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121606_05f0bcc4afe8d747482c7da3100ef08d.pdf} } @article { author = {اژدری, دانیال}, title = {تولید مولدین عاری از بیماری خاص به عنوان بخشی از سیاست های ایمنی زیستی در صنعت تکثیر و پرورش میگو}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {18-26}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {بر اساس پیش بینی بانک جهانی، توسعه آبزی پروری تا سال 2030 قابل توجه خواهد بود. سهم میگوی پرورش 12.2% از کل 93.6 میلیون تن محصولات آبزی پروری خواهد بود. میگو محصولی خوش خوراک، پر طرفدار و اقتصادی است که به عنوان غذای سلامتی جهانیان را به سمت خود جلب کرده است. این محبوبیت باعث افزایش مصرف و رونق گرفتن این صنعت شده است. به همین دلیل کشورهاییاز جمله ایران اقدام به توسعه این صنعت نموده اند. شروع فعالیت های پرورش میگو در ایران از سال  1365 در مرکز تحقیقات شیلاتی خلیج فارس در بوشهر رقم خورد و در سال 1371 بخش خصوصی برای سرمایه گذاری به این بخش وارد شده است. و پس از راه اندازی اولین مزارع پرورشی در سال 1373 تا کنون این صنعت با چالش های عدیده ای مواجه بوده، که مهمترین آن بحث بیماری ها و خسارات ناشی از آن بوده است. مزایای وسوسه انگیز این صنعت همراه با سرمایه گذاری تصاعدی، با مسائل پیش بینی نشده، علی الخصوص بیماری های که به سرعت اپیدمی می­شدند و کل مزرعه را از بین می­بردند، همراه شد و باعث شد که رشد این صنعت همراه با افت و خیزهای شدیدی باشد. بدین ترتیب کشورهای مختلف به منظور مقابله با بیماری­های نوظهور و جلوگیری از شیوع آن برنامه مدیریتی متفاوتی در راستای اجرای دستورالعمل های ایمنی زیستی تدوین و اجرا نمودند. تولید مولدین خاص میگو با عناوین SPT، SPF و SPR  ازجمله موثرترین راهکارهای اجرای بوده است. نوشته حاضر مرور کوتاهی بر این موضوع دارد.}, keywords = {عاری از بیماری خاص,مقاوم به بیماری خاص,تحمل پذیری بیماری خاص,بیماری لکه سفید}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121605.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121605_d4711a58275b30219bac0a22ff268e0a.pdf} } @article { author = {رهنما, رویا and آهنگرزاده, مینا}, title = {استفاده از خصوصیات مورفومتریک در شناسایی میگوهای خانواده پنائیده با تاکید بر میگو ببری سبز و زیرگونه آن}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {27-32}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {میگوهای جنس پنئوس از خانواده پنائیده از آبزیان ارزشمندی هستند که به صورت گسترده در آب‌های گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی می کنند و بیش از نیمی از تولید ناخالص میگو در جهان را به خود اختصاص می دهند. مشکل کسانی که قصد دارند از این موجودات به منظور تجاری استفاده کنند تنوع بسیار زیاد خصوصیات فردی آن ها است. از جمله این خصوصیات می‌توان به سرعت رشد٬ اندازه و مقاومت در برابر عوامل بیماری زا اشاره کرد. اصولا به سختی می توان به میگوهایی با تمام خصوصیات فوق دست یافت. از طرف دیگر مدیران اجرایی و مسئولان شرکت های شیلاتی جهت توسعه و برنامه ریزی برای استفاده بهتر نیازمند اطلاعات در مورد ذخایر و مولدین گونه های ارزشمند هستند. یکی از راه های کمک به توسعه و حفظ منابع شیلاتی٬ مطالعه جمعیت ها و شناسایی دقیق گونه‌های آن ها با استفاده از خصوصیات مورفومتریک است. به دلیل اختلاف احتمالی جمعیت ها در رشد ، مقاومت در برابر بیماری ها ویا دیگر خصوصیات٬ تفکیک جمعیت های طبیعی از همدیگر مهم است تا منابع قابل دسترس با تنوع ژنتیکی بکر برای برنامه های اهلی سازی و زاد و ولد انتخابی فراهم گردد.}, keywords = {میگوی ببری سبز,شناسایی,زیرگونه,خصوصیات مرفومتریک}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_120580.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_120580_7ac6989c9374c8f34f5eb43b96abd992.pdf} } @article { author = {آئین جمشید, خسرو and فاضل پور, خسرو and مرادی, غلام and ربانی ها, مهنار}, title = {شناسایی صیدگاه های بالقوه میگو در آبهای استان بوشهر با استفاده اطلاعات ماهواره ای}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {33-36}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {بررسی پارامترهای کیفیت آب در روش‌های سنتی با نمونه‌برداری انجام می‌شود که به صورت نقطه‌ای، گران قیمت و زمان‌بر است. به علاوه نتایج حاصل از این نقاط نمی‌تواند معیار خوبی برای شناسایی مناطق وسیع باشد. در این حالت می توان از اطلاعات ماهواره ای که پیوسته و جامع می باشند، برای شناخت اکوسیستم‌های گسترده آبی استفاده نمود. در این طرح اطلاعات دمای سطحی آب دریا و کلروفیلa از تصاویر‏ ماهواره لندست 7 که قدرت تفکیک آن 30 متر است، استخراج شد و با اطلاعات پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب دریا که در تیر ماه سال 1396 با دستگاه CTD ثبت شده بود، تلفیق شد. میزان صید در واحد تلاش صیادی میگو (CPUE) از‏ اطلاعات گشت های ارزیابی ذخایر میگو در آبهای استان بوشهر حدفاصل منطقه راس الشط تا مطاف در سال های 1381 تا 1397 استخراج و محاسبه شد. نتایج تحلیل اطلاعات بدست آمده نشان داد که ضریب همبستگی همپوشانی فازی بین دمای سطحی آب دریا و کلروفیل a با میزان صید در واحد تلاش صیادی میگو در آبهای استان بوشهر 0.85 و ضریب تبیین منحنی آنالیز رگرسیون خطی بین عکس ضریب همپوشانی دمای سطحی–کلروفیل و میزان صید میگو 75/ است. این نتایج نشاندهنده رابطه معنی داری قوی و مثبت بین این سنجه های محیطی و تلاش صیادی میگو است. براساس نتایج بدست آمده مناطق بالقوه صیادی میگو در آبهای استان بوشهر در دوره مورد بررسی به ترتیب شامل؛ محدوده نخیلو، رود مند، راس خان، مطاف، هلیله و رستمی بودند.}, keywords = {اطلاعات ماهواره ای,صیدگاه,میگو,استان بوشهر}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121050.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121050_9cd45f32e0a0f55b95f4e53e9291895f.pdf} } @article { author = {محسنی زاده, فاطمه}, title = {آشنایی با پدیده کشند قرمز (Red Tide) برای صیادان، آبزی پروران و جوامع محلی}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {37-42}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {چکیده پدیده شکوفایی جلبکی، بلوم یا کشند قرمز به تکثیر فراوان از یک گونه جلبک میکروسکوپی، گفته می‌شود. کشند قرمز ضرورتا همیشه قرمز نیست این اصطلاح بیشتر مرتبط است با اصل ماهیت پدیده شکوفایی و رنگهای دیگری نیز مشاهده می‌شود. در آبزی‌پروری بطور مصنوعی جلبک‌های مفید را شکوفا می‌کنند. در محل‌هایی که بطور طبیعی جلبک‌ها شکوفا می‌شوند صید بیشتری هم هست. در بیشتر آبهای بزرگ، شکوفایی فصلی گونه‌های فیتوپلانکتون پدیده‌ای معمول است اما نوعی از شکوفایی با ماهیتی متفاوت هم وجود دارد. در شکوفایی غیر معمول و مضر، غلظت بالای سم یا تراکم گونه جلبکی مضر عامل ایجاد این نوع شکوفایی است که اصطلاحا شکوفایی جلبکی مضر[1] و به اختصار HAB نامیده میشود. کشند قرمز اعم از انواع مضر و یا بی‌خطر از سراسر دنیا گزارش شده است. موارد شکوفایی جلبکی مضر موجب مرگ آبزیان، خسارت به محیط زیست، صنایع مختلف، گردشگری و انسان می‌گردند. در آبهای خلیج فارس تنوعی از فیتوپلانکتون‌های مفید و گونه‌های بالقوه خطرناک وجود دارد. در کنار عوامل مخرب در این اکوسیستم حساس و شکننده، نگرانی از بروز مجدد شکوفایی جلبکی مضر همواره وجود دارد.      }, keywords = {فیتوپلانکتون,کشند قرمز,Red tide}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121522.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121522_2a10ea7eca5f77d03aea50dd218a7ead.pdf} } @article { author = {کردگاری, مهناز}, title = {پرورش ماهی در قفس :مشکلات، معایب و راه کارها}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {43-45}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {یکی از راههای مهم و اقتصادی تولید غذا (پروتئین) پرورش ماهی است . با آشکار شدن اهمیت مصرف آبزیان برای سلامت انسان، روند مصرف این ماده پروتئینی در رژیم غذایی کشورها به ویژه کشورهای صاحب ثروت و درآمد، با شتاب در حال افزایش است. لذا توجه به آبزی پروری بیش از پیش از اهمیت ویژه برخوردار است. از مهم ترین ویژگی‌های پرورش ماهی در قفس در مناطق دریایی میتوان به امکان بهرهگیری از محیط طبیعی برای پرورش ماهی و سازگاری مطلوب ماهیان، عدم نیاز به زمین (به جز برای بخش پشتیبانی)، امکان جابجایی در موارد اضطراری و تولید ماهیانی با کیفیت بالا اشاره نمود. پرورش آبزیان درمحیط های دریایی و آب شیرین در قفس، علاوه بر دارا بودن مزایا، دارای معایب و مشکلات متعددی نیز میباشند. از مهم ترین مشکلات و معایب پرورش ماهی در قفس، مباحث زیست محیطی از جمله تغییر بستر اکوسیستم دریا، ورود مواد دفعی و غذاهای مصرف نشده و ... می باشد باید تلاش های همه جانبه در راستای کاهش این اثرات قرار گیرد و با استفاده از روش های مدیریت صحیح برمنابع، به سمت توسعه پایدار پیش رفت.}, keywords = {آبزی پروری,قفس های پرورشی,اثرات زیست محیطی}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121525.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121525_85a8292cf41e3998d957cb9ba4171dce.pdf} } @article { author = {نیامیمندی, نصیر}, title = {فراوانی و پراکنش و اهمیت زیستی خرچنگ برج ساز (Ocypode rotundata) در سواحل استان بوشهر}, journal = {مجله ترویجی میگو و سخت پوستان}, volume = {4}, number = {1}, pages = {49-52}, year = {2019}, publisher = {پژوهشکده میگوی کشور}, issn = {2538-290X}, eissn = {2783-106X}, doi = {}, abstract = {ااین تحقیق در سواحل استان بوشهر از سواحل تنگستان تا شهرستان بوشهر در سال 1394 طی 4 فصل سال انجام شده است. هدف از مطالعه انجام شده بررسی وضعیت پراکنش و فراوانی ذخائر ساحلی بوده که خرچنگ برج ساز نیز یکی از گونه های مطالعه شده می باشد. در تحقیق حاضر وضعیت پراکنش گونه مورد بررسی از طریق حضور در مناطق ساحلی در هنگام جزر کامل دریا و بررسی وضعیت و شمارش لانه های این خرچنگ انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان می داد که گونه مورد بررسی تنها در نقاط ساحلی محدودی شامل بوالخیر، دلوار و بندرگاه مشاهده می شود. همچنین فراوانی ذخایر آن بسیار اندک بوده و از بیشترین میزان 37/. در متر مربع در فصل بهار و در سواحل بندرگاه تا کمترین تعداد 02/. در متر مربع در فصل بهار در سواحل بوالخیر می باشد. نتایج این تحقیق وضعیت نامناسب ذخیره را در منطقه مورد بررسی نشان می دهد و این موضوع نشان می دهد که عدم توجه به ذخائر غیر تجاری می تواند به کاهش این ذخائر و تاثیر منفی بر ذخائر اقتصادی داشته باشد. تعاونی های صیادی با توضیح نقش مثبت این گونه ذخائر آبزی در محیط زیست ساحلی به صیادان محلی می توانند نقش مهمی در احیای سواحل داشته باشند.}, keywords = {خرچنگ برج ساز,پراکنش,اهمیت زیستی,سواحل بوشهر}, url = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121527.html}, eprint = {https://scj.areeo.ac.ir/article_121527_c7b8cd9adf1ff7f975848f23ba4337c8.pdf} }